728 x 90

Khamis, 31 Julai 2014

Homestay Selesa dengan Harga Berpatutan di Selayang


Mari! Mari! Rapat! Rapat! Perlukan penginapan di sekitar kawasan Selayang? Tidak kiralah sama ada atas urusan kerja atau bercuti bersama keluarga, Homestay Mutiara Selayang Cikgu Raja patut jadi pilihan utama kalian. Kenapa?


Kediaman yang luas, selesa dan bersih.










Harga yang sangat berpatutan! 
Untuk kediaman 3 bilik, 2 bilik air & tandas, pendingin hawa, dan ruang dapur yang dilengkapi dengan peralatan asas untuk memasak, homestay ini berbaloi untuk nilai wang anda. 

Lokasi yang strategik!
Berhampiran dengan FRIM, Kolam Air Panas Selayang, Taman Tasik Metropolitan Layang-layang, Zoo Negara, Hospital Selayang, UIA, Mydin, Parkson, Selayang Mall - banyak aktiviti-aktiviti yang boleh anda rancang ketika berada di sini.

Berminat?
Sudi-sudilah kunjungi Blog Homestay Mutiara Selayang Cikgu Raja. Butiran lanjut semuanya ada di sana :)


Rabu, 30 Julai 2014

Syawal 1435H - Peluang Bermanja Sama Bunda & Dede Rena

Salam 3 Syawal!
Apa khabar semua? Bagaimana sambutan lebaran kalian semua setakat ini?
Masih santap ketupat, rendang dan lemang?

Alhamdulillah, walaupun tahun ni saya beraya dengan kaki 'cemeh' sebelah (kaki kiri yang terseliuh belum pulih lagi), sambutan tahun ini besar ertinya buat saya. Actually, sambutan raya tahun ni kind of kami tundakan sedikit sehingga adik lelaki saya dan isterinya pulang dari London minggu hadapan. Tapi sementara tu, kami kat Malaysia ni berayalah juga dengan saudara-mara dan sahabat handai yang lain :)

Apa yang seronok+berertinya raya saya setakat ini,...disebabkan kesakitan saya ni, saya dapat bermanja-manja+mengada-ngada dengan Cekebon dan adik perempuan saya. Semua persiapan raya mereka berdualah yang bertungkus-lumus sediakan. Saya cuma duduk dan kerling-kerling dari jauh je. Diorang tak kasi gerak sangat. Hehehe apa yang saya perlukan semua sampai ke lutut.

Yang syoknya, ibu masakkan favourite dish saya, siapkan makan minum saya. Dah terbaliklah pulak. Patutnya saya yang sediakan semua itu untuknya. Macam tadi, Cekebon dah mula puasa enam. Tapi, siap sediakan roti telur goreng untuk saya bersarapan. Terharulah isk...isk...isk...

Cekengah pula susah-payah kemas katil dan buat tempat yang selesa untuk saya bobok di biliknya. Siap buat foot rest untuk letak kaki yang sakit. Saya nak air kopi panas, dia buatkan. Teringin nak air sejuk, dia ambilkan. Then, penat-penat diorang layan tamu yang datang bertandang, masih sempat lagi urutkan kaki saya yang sakit ni. Habis semua minyak panas, minyak sejuk, minyak tak panas keluar dan guna untuk urut saya. Thanks so much Cekebon & Cekengah! Syawal kali ni, Allah nak tunjuk pada saya kasih tak bersempadan mereka. Moga saya akan lebih menghargai dan menyayangi mereka ;) I love you both VERY MUCH!


Muka bosan Yuri! Dah berapa hari saya tak dapat layan dia main ;)



Selasa, 29 Julai 2014

Ingin aku jadi terbaik bagimu,..


Dah dengar lagu terbaru Dato' Siti Nurhaliza - Terbaik Bagimu? Besttt sangat! Saya sebenarnya kurang gemar dengan lagu-lagu Dato' Siti yang dimuatkan dalam dua tiga albumnya yang lepas. Bagi saya kurang menyengat. Tetapi, bila dengar Cekengah 'hum' lagu ni, terus jatuh cinta!

Lagu 'Terbaik Bagimu' merupakan gubahan komposer dari seberang, Ade & Jeje Govinda. Pada asalnya, lagu ini mengisahkan pengorbanan dan kasih seorang wanita yang tidak dihargai oleh kekasih/suami. Disebabkan Dato' Siti mahu lagu-lagu yang terkandung dalam album 'Fragmen' berkisar tentang perjalanan dan peristiwa hidupnya, lirik lagu ini telah diubahsuai supaya menjadi lebih personal. 'Terbaik Bagimu' menggambarkan seorang wanita yang sangat menyayangi si suami. Pada masa yang sama, dia merasakan dirinya masih belum cukup menzahirkan penghargaan dan kasih sayangnya.

Cubalah dengar. Touching juga :)

Lirik Terbaik Bagimu - Dato' Siti Nurhaliza
Ciptaan Ade & Jeje Govinda

Rasaku kamu ada
Di setiap sedih juga senangku
Rasanya kamu sudah
Menjadi bintang terang hidupku

Masih kurang rasaku
Mencintai hati mu
Ingin aku jadi terbaik bagimu

Masih kurangkah aku
Menyayangi hatimu
Mahu aku mengganti setiap sukarmu
Dengan tenang

Rasaku kamu ada
Di saat senyum juga tangismu
Rasanya kamu sudah
Jadi yang terbaik bagi aku

Masih kurang rasaku
Mencintai hati mu
Ingin aku jadi terbaik bagimu

Masih kurangkah aku
Menyayangi hatimu
Mahu aku mengganti setiap sukarmu


Nota Senyum: Inginkan chords 'Terbaik Bagimu'? Nanti saya usahakan ye :)


Kemaskini 3 Ogos 2014



DISCLAIMER: Lirik lagu di atas adalah hak cipta / hak milik pengarang, penggubah, artis dan label muzik yang berkenaan. Seluruh media - termasuk lirik, 'guitar chords' & klip video yang terdapat di blog ini hanyalah untuk keperluan promosi dan evaluasi. Sokong artis/penyanyi/kumpulan kegemaran anda dengan membeli CD/nada dering/'caller ringtone' agar mereka dapat terus berkarya.


Salam Lebaran 1435H

Assalamu 'alaikum w.b.t,

Buat semua kenalan dan teman beragama Islam yang sudi berkunjung ke FAMF Tower, saya dengan penuh takzim ingin mengucapkan Selamat Menyambut Aidilfitri. Semoga Syawal tahun ini lebih meriah, lebih bermakna dan lebih 'happening' buat kalian semua.

Andai ada saya terkasar bahasa atau mengguris hati sesiapa dalam sebarang entri atau komen saya di blog ini, saya mohon seribu kemaafan. Ampunkanlah saya yang tidak sempurna ini.

Selamat meluangkan masa bersama yang tersayang. Go easy on the kuah lode, ketupat and rendang. Jaga kesihatan juga ya :)


Sabtu, 26 Julai 2014

Apa Kaitan Kangkung, Panda, MH370 dan Cadbury dengan HARGA DIRI?

Dalam *banyak-banyak kad raya yang saya dapat (actually, tak banyak mana pun), ada sekeping yang betul-betul buat saya tersenyum. Selain daripada mesej dan ucapan biasa sempena hari raya, si pengirim titipkan mesej berkenaan harga diri. Mari saya kongsikan dengan kalian.


Harga diri seseorang itu janganlah semurah kangkung
tetapi tidak juga perlu semahal panda,
kerana apabila ia hilang seperti MH370
ia akan dihina dan dikeji seperti Cadbury.
Jadi, harga diri perlulah sentiasa meningkat,...
seperti tarif elektrik!


Nota Senyum: Hehehe saya suka bahagian akhir tu!


Rindu Blog

Dah almost seminggu tak update blog. Rindunya! Tapi memang tak larat pun. Kaki kiri saya terseliuh Khamis lepas. Teruk! Kebetulan kaki tu jugalah yang selalu terkehel, terpeleot, tergelincuh sejak kecil. Yes, I am clumsy. I'm a klutz :( So, bila dah tua-tua ni terkehel, sakitnya ya ampun! Saya ni pula pain resistance very low! Memang tak tahan sakit. Muka tak kuat semangat.

Yes, I am! My scale is 15 - the pain is excruciating!


Proses nak sembuh pun makan masa.Jadi, sepanjang tempoh kaki berbalut ni, terabailah blog saya. Larat nak approve comments je. Sabar ye, kawan-kawan. Nanti saya balas kunjungan kalian. Tolong doakan kaki saya cepat sembuh :)


Ahad, 20 Julai 2014

Ketika Hati Mati - Peringatan untuk Diri

Siapa tengok drama 'Ramadan Jangan Pergi'? Hmm, selain daripada lagu utama oleh Lufya, terdapat sebuah lagu best - 'Ketika Hati Mati' yang dinyanyikan oleh Sahrul Gunawan, yang popular dengan lagu-lagu Islamik seperti Dhuha. Sejuk je terjah pendengaran ni. Mesej dalam lagu tu yang buat hati tersentuh. Jom sama-sama kita hayati.


Lirik Ketika Hati Mati - Sahrul Gunawan

Ketika hati mati, mulut terkunci
Mata pun buta, telinga pun tuli
Tak satu kebenaran bisa diterima
Nikmat Tuhan yang mana harus didustai

Mengakui Allah tak menyembah-Nya
Mengakui Rasul tak mengikuti sunahnya
Mengakui Qur’an tak jadi pedoman
Mengakui akhirat tak mempersiapkan bekal untuk mati

Mengakui Allah tak menyembah-Nya
Mengakui Rasul tak mengikuti sunahnya
Mengakui Qur’an tak jadi pedoman
Mengakui akhirat tak mempersiapkan bekal untuk mati

Mengakui Allah tak menyembah-Nya
Mengakui Rasul tak mengikuti sunahnya
Mengakui Qur’an tak jadi pedoman
Mengakui akhirat tak mempersiapkan bekal untuk mati

Ketika hati mati, mulut terkunci

DISCLAIMER: Lirik lagu di atas adalah hak cipta / hak milik pengarang, penggubah, artis dan label muzik yang berkenaan. Seluruh media - termasuk lirik, 'guitar chords' & klip video yang terdapat di blog ini hanyalah untuk keperluan promosi dan evaluasi. Sokong artis/penyanyi/kumpulan kegemaran anda dengan membeli CD/nada dering/'caller ringtone' agar mereka dapat terus berkarya.
 
 

Sabtu, 19 Julai 2014

Resepi Mudah - Sambal Hijau Tempe dan Tauhu


Sambal tempe dan tauhu ni mudah je nak disediakan. Selalunya saya buat guna cili merah atau cili kering. Kali ni tukar selera, kita guna cili hijau pula. Goreng tauhu dan tempe yang telah diperasakan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Ketepikan. Tumbuk kasar cili hijau (lebih kurang 10 biji) dan tumis bersama sebiji bawang besar (didadu) sehingga cili masak. Masukkan dua sudu besar cuka putih dan sedikit garam. Biarkan seketika. Kemudian, gaulkan dengan tempe dan tauhu. Sedia untuk dihidang :)


Allah Duga Apa yang Termampu oleh Hamba-Nya

Salam belasungkawa buat semua ahli keluarga dan waris MH17. Semoga kalian tabah. Nahas yang mengejut dan menggemparkan dunia ini pasti mengelar kesan yang dalam pada hati kalian. Apapun, kita perlu redha dengan ketentuan Allah. Sesungguhnya, ini dugaan daripada Sang Pencipta.

Mari kita sama-sama sedekahkan Al-Fatihah buat mangsa yang beragama Islam. Semoga mereka ditempatkan dalam kalangan orang yang beriman.
Sekadar renungan:

Daripada Ummu Salamah r.a. katanya, aku mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda: “Apabila seseorang itu ditimpa bencana, maka hendaklah ia mengucapkan: (Sesungguhnya kita datang dari Allah dan kepadanya kita kembali, Ya Allah berikanlah ganjaran kerana musibah ini, berikanlah aku pengganti yang lebih baik daripadanya) nescaya Allah SWT memberi ganjaran kepadanya kerana bencana tersebut dan menggantikan kepadanya yang lebih baik daripadanya, Ummu Salamah berkata lagi: “Semasa Abu Salamah meninggal dunia aku mengucapkan sepertimana yang diperintahkan oleh Rasulullah s.a.w. kepadaku, lalu Allah Taala menggantikan kepadanya (Ummu Salamah) seorang yang lebih baik daripada Abu Salamah (menjadi suaminya) iaitu Rasulullah s.a.w.”

(Muslim)


Kord Gitar - Dari Jauh Ku Pohon Maaf - Allahyarham Sudirman

Kord Gitar 'Dari Jauh Ku Pohon Maaf' - Allahyarham Sudirman

Am E
Dalam dingin subuh hatiku terusik
Dm Am
Kenang nasib diri di rantauan
Am Dm
Bergema takbir raya mengusik air mata
G Am
Terbayang suasana permai desa

Am E
Rindu hati ini inginku kembali
Dm Am
Pada ayah bonda dan saudara
Am Dm
Tetapi aku harus mencari rezeki
G Am
Membela nasib kita bersama

Dm
Hanya ku sampaikan doa
Am
Dan kiriman turus iklas
E Am
Dari jauh ku pohon kan ampun maaf
Dm Am
Jangan sedih pagi ini tak dapat kita bersama
Dm E
Meraikan aidil fitri yang mulia

Am E
Restu ayah bonda ku harap selalu
Dm E Am
Demi anakmu yang kini jauh (Hingga aku pulang kepadamu)


DISCLAIMER: Lirik lagu di atas adalah hak cipta / hak milik pengarang, penggubah, artis dan label muzik yang berkenaan. Seluruh media - termasuk lirik, 'guitar chords' & klip video yang terdapat di blog ini hanyalah untuk keperluan promosi dan evaluasi. Sokong artis/penyanyi/kumpulan kegemaran anda dengan membeli CD/nada dering/'caller ringtone' agar mereka dapat terus berkarya.

Guitar Chords 'Ku Mohon' - Afgan

Baca lebih lanjut mengenai lagu ini [di sini]

Kord Gitar 'Ku Mohon' - Afgan

(Intro)
Am Dm G C G
Am Dm G E

Am Dm G C G
Setiap hariku, mohon agar Kau sentiasa
Am Dm G C G
Memberiku ketenangan dalam hati kekuatan
A Dm G C G Am
Menempuhi segala dugaan yang mencabar ini
F Em Dm E
Pasti, punya artinya

Am Dm G C G
Kau beriku harapan jawab segala persoalan
Am Dm G C G
Hadapi semua dalam tenang, dengan merasa kesyukuran
A Dm G C G Am
Ku doa Kau selalu mengawasi gerak geriku
G F G A
Berkatilah, ku perlu rahmat dari-Mu

(Chorus)

A D C#m C# F#m E
Oh Tuhan terangkan hati dalam sanubariku
D C#m F#m Bm E
Untuk menempuhi segala hidup penuh cabaran ini
A C#m F#m E B
Oh Tuhan ku berserah segalanya kepada-Mu
D C#m F#m Bm E A
Agar jiwaku tenang dalam bimbingan-Mu selalu

Am Dm G C G
Ada kala ku merasa hidup ini seperti kaca
Am Dm G C G
Jikalau tidak bersabar hancur berderailah akhirnya
A Dm G C G Am
Tabahkanlah hatiku melalui semua itu ooohh
G F G
Kuatkanlah, jagakanlah diriku

Ulang (Chorus)

Dm C A# A
Curahkanlah nikmatmu kepada hidupku

Ulang (Chorus)

DISCLAIMER: Lirik lagu di atas adalah hak cipta / hak milik pengarang, penggubah, artis dan label muzik yang berkenaan. Seluruh media - termasuk lirik, 'guitar chords' & klip video yang terdapat di blog ini hanyalah untuk keperluan promosi dan evaluasi. Sokong artis/penyanyi/kumpulan kegemaran anda dengan membeli CD/nada dering/'caller ringtone' agar mereka dapat terus berkarya.

Khamis, 17 Julai 2014

Kenang Kembali Memori Berhari Raya Bersama Petronas

Ingat lagi kegembiraan dan kemeriahan berhari raya anda sebagai kanak-kanak? Melihat kesibukan orang-orang tua membuat persiapan hari raya,.. keriuhan bermain bunga api dengan sepupu-sepapat,.. keseronokan berkumpul dengan saudara jauh dan dekat pada malam raya,..dan yang paling seronok, 'tidur beratur' ramai-ramai di ruang tamu rumah datuk dan nenek. 

Semua detik-detik berharga ini digarap semula oleh Petronas dalam 1 video ringkas. Jom tonton. Sila klik pada gambar di bawah ye :)




 

Air Asam Kerisik

Air Asam Kerisik

Ini percubaan pertama saya. Selama ni kalau buat air asam, saya pakai resepi yang biasa je. Asal masam-masam + pedas, dah OK. Since baru-baru ni saya ada buat kerisik sendiri, tergeraklah hati nak cuba buat air pencicah asam kerisik ni. Tapi, seperti biasa 'belacan' saya tak masukkan.

Rasa? Not bad. Suka pula apabila ada kandungan kerisik dalam kuah asam ni. Rasanya lebih enhanced. Insya-Allah, memang akan buat lagi :)


Jangan kecam gadis itu,...


Jangan kecam gadis itu,
Hukuman kita sebagai masyarakat tidak akan menjadikan dia lebih baik.

Jangan cerca gadis itu,
Hinaan dan kejian kita tidak akan meruntuhkan ego dan angkuhnya.

Jangan terus mengutuk dan mengaibkannya,
kerana secara tak langsung kita dah samakan diri kita dengannya,
dan mungkin kita miliki kelemahan yang serupa.

Tetapi, pandang diri sendiri,
lihat orang tersayang di sekeliling kita,
muhasabah diri.
Andai anda tonton video itu,
usah pertikaikan kebiadaban dan kebongkakan si gadis,
tetapi pertikaikan,..
sudahkah anak-anakku dibimbing
untuk belajar menghormati orang lain?
sudahkan adik-adikku dididik 
supaya sentiasa bertenang dan merendah diri?
sudahkah ahli keluargaku dilentur
agar betah memohon maaf dan memberi kemaafan?

Jangan cemuh gadis itu,
dia sudah melakukan banyak kerosakan pada dirinya dalam masa 1 hari.

Some people are just broken. Don't help them to be popular ;)

Nota Senyum: Setiap apa yang berlaku, pasti ada hikmah tersembunyi. Cuma kita perlu bijaksana untuk menilai setiap perkara dari perspektif yang berbeza.

Saya Buat Sendiri - 'You're The Best!'

Terbangun awal pulak untuk sahur. Tak tahu nak buat apa, habiskan masa kat bilik kraflah. Ada cebisan-cebisan kertas lebihan buat kad minggu lepas. Then, ada pulak foam font warna hitam yang dah hidup segan mati tak mahu. Huruf-hurufnya kebanyakan dah guna. So, tinggallah beberapa ketul je. Hardly nak bina perkataan atau nama. Pusing-pusing, fikir-fikir, maka terhasillah kad ni :)

You're The Best!

Rabu, 16 Julai 2014

Resepi Mudah - Ikan Goreng Sambal Taucu

Jom cuba resepi ni. Senang sangat! Ikan digoreng hingga garing kemudian kita lawankan dengan sambal taucu yang pedas-pedas masin.

Ikan Goreng Sambal Taucu


Resepi Ikan Goreng Sambal Taucu

  • 6 - 8 ekor ikan selar kecil (garam & kunyitkan, goreng sehingga garing)
  • 8 biji cili merah (buang bijinya)
  • 5 ulas bawang putih
  • 2 sudu besar taucu (tanpa airnya)
  • sedikit jus limau kasturi
  • minyak masak untuk menggoreng dan menumis

Cara-cara:
  1. Goreng ikan sehingga garing. Ketepikan
  2. Kisar cili merah dan bawang putih dengan sedikit air. Tidak perlu terlalu hancur.
  3. Panaskan lebih kurang dua sudu besar minyak masak. Tumis cili yang dikisar tadi. Masukkan taucu. Biarkan seketika.
  4. Perasakan dengan jus limau mengikut citarasa. Simbahkan kuah sambal taucu ke atas ikan.

Sedap tau! Terangkatttt!


Selasa, 15 Julai 2014

Resepi Kerabu Bihun ala Thai

Dah lama tak buat kerabu bihun ni. Tiba-tiba teringin pula nak makan. Pergi kedai cari bunga kantan. Habislah pulak! Kalau time tak nak tu, bersusun-susun bunga kantan kat kedai. Boleh letak atas dulang hantaran! Hmmm, dah mengidam sangat ni,..tak de bunga kantan pun OK je lah!


Mari lihat apa bahan yang diperlukan:
  • Bihun lebih kurang 1/2 bungkus (celur tapi jangan sampai 'soggy', tuskan)
  • 1 biji timun sederhana besar (buang empulur dan potong memanjang)
  • 1 batang lobak merah (potong memanjang)
  • 2 batang bunga kantan (hiris halus)
  • 3 batang serai (hiris halus)
  • 1 - 2 kiub tomyam (hancurkan sedikit). Boleh juga digantikan dengan 1- 2 sudu pes tomyam.
  • 1 labu bawang besar (potong dadu)
  • 7 biji cili api (hiris halus)
  • beberapa helai daun limau (saya tukar selera, guna daun pudina)
  • jus limau kasturi secukupnya
  • garam (jika perlu)
  • 2 sudu besar minyak masak

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Tumis bawang dan pes tomyam buat seketika hingga naik bau.
  2. Dalam sebuah mangkuk besar, masukkan bihun yang telah ditus, lobak merah, timun, bunga kantan, serai dan cili api.
  3. Tuangkan bahan tumis tadi ke dalam mangkuk. Gaul semua sehingga sekata.
  4. Perasakan dengan jus limau kasturi dan garam.
  5. Taburkan hirisan daun limau.
  6. Sedia untuk dihidang!

Portion hidangan ni agak besar tau. So, bolehlah beri jiran tetangga sikit. Basically, kerabu bihun ni lebih kurang macam bihun yang kita makan dengan nasi ambeng, cuma diberi sentuhan ala Thai. Masam-masam gitu! Sesuai jadi side dish untuk dihidang bersama lauk lain. Makan begitu sahaja pun sedap! 

Oh ya. Jangan terikat sangat dengan sukatan resepi di atas. Adjust ikut selera. Nak lebih pedas, tambah cili api. Nak lebih rasa tomyam, lebihkan pes...Rasa-rasa nak lebih meriah lagi, masukkan sebiji tomato yang dipotong dadu. Selamat Mencuba! Nanti, bila dah buat, jangan lupa share di sini best ke tidak, ye.




Alhamdulillah! Pelikat Pants Jadi Milikku!

Tak boleh tidur pulak malam ni. So, duduklah menghadap laptop. Buka blog. Ada beberapa komen yang kena approve. Satu komen yang buat saya tersengih, tersenyum, tepuk tangan dan terkekeh-kekeh seorang diri dinihari ini ialah:


Rezeki saya jadi pemenang utama lah! Alhamdulillah! GA ini berlangsung dari 17 Jun - 8 Julai 2014. Pengumuman pemenang - hari ini. Excitednya! Kenapa saya excited? Jangan main-main,...hadiah utama ialah Sepasang Pelikat Pants. Ya, seluar glamour Afdlin Shauki tuh. Masygul Online merupakan Ejen Pelikat Pants B.O.B Original yang sah! So, sesiapa yang berminat nak dapatkan 'Pelikat Pants' atau 'Batik Pants', silalah berkunjung ke Masygul Online dan tengok rekaan-rekaan menarik di sana. 'Pelikat Pants Kids' pun ada tau!

Terima kasih banyak-banyak, Masygul Online!

Nota Senyum: Tak sabarnya nak tunggu ketibaan 'Pelikat Pants' saya. Boleh buat raya!!!Oh, lupa pula. Tahniah juga buat pemenang-pemenang lain :D


Isnin, 14 Julai 2014

Air Koko Panas Bercili

Ya, memang tak salah baca, tak salah lihat. Air Koko Panas Bercili :) Haa,...nampak tak hirisan cili merah di atas? Saya cincang halus dan masukkan pada air koko panas saya. Gunalah apa sahaja,...air malt coklat, air koko, Milo, Vico, Ovaltine,..sachet 3 in 1 pun boleh. Bancuh ikut selera masing-masing.  Kemudian, masukkan cincangan cili merah tadi. Biarkan seketika supaya rasa cili tu meresap dalam air koko.


Sedia untuk dinikmati! Syokk minum sorang-sorang sambil blogging depan komputer :)



Afgan Nyanyikan Semula 'Ku Mohon' Dato' Sheila Majid

Kalau sebelum ini kita dijamu dengan 'Rindu Serindu-rindunya', nyanyian asal kumpulan Spoon versi Firman, kali ini saya nak ajak kalian dengar pula lagu 'Ku Mohon' yang dinyanyikan semula oleh Afgan. 'Ku Mohon' merupakan lagu Dato' Sheila Majid yang popular pada hujung 90-an. Saya sendiri meminati lagu ini kerana liriknya yang straight to the point tetapi amat mendalam. Dulu-dulu time muda remaja, memang confirm karaoke lagu ni lah.

Bagi saya nyanyian Afgan boleh kembalikan populariti lagu ni. Tidak banyak beza dengan lagu asal, cuma susunan muziknya lebih simple dan sedap didengar :) Cuba kalian nilai sendiri.



 

Lirik Ku Mohon - Afgan (Nyanyian Asal Dato' Sheila Majid)
Ciptaan: Mac Chew & Dato' Sheila Majid

Setiap hariku mohon agar kau senantiasa
Memberiku ketenangan dalam hati kekuatan
Menempuhi segala dugaan yang mencabar ini
Pasti punya artinya

Kau beriku harapan
Menjawab segala persoalan
Hadapi semua dalam tenang
Dengan merasa kesyukuran
Ku do'a kau selalu mengawasi gerak-gerikku
Berkatilah ku perlu rahmat dariMu

Oh Tuhan terangkan hati dalam sanubariku
Untuk menempuhi segala hidup penuh cabaran ini
Oh Tuhan ku berserah segalanya kepadaMu
Agar jiwaku tenang dengan bimbinganMu selalu

Ada kala ku merasa hidup ini seperti kaca
Jikalau tak bersabar hancur berderailah akhirnya
Tabahkanlah hatiku melalui semua itu ooh
Kuatkanlah (kuatkanlah) jagakanlah diriku

Oh Tuhan terangkan hati dalam sanubariku
Untuk menempuhi segala hidup penuh cabaran ini
Oh Tuhan ku berserah segalanya kepadaMu
Agar jiwaku tenang dengan bimbinganMu selalu
Curahkanlah nikmatMu kepada hidupku

Oh Tuhan terangkan hati dalam sanubariku
Untuk menempuhi segala hidup penuh cabaran ini
Oh Tuhan ku berserah segalanya kepadaMu
Agar jiwaku tenang dengan bimbinganMu selalu


DISCLAIMER: Lirik lagu di atas adalah hak cipta / hak milik pengarang, penggubah, artis dan label muzik yang berkenaan. Seluruh media - termasuk lirik, 'guitar chords' & klip video yang terdapat di blog ini hanyalah untuk keperluan promosi dan evaluasi. Sokong artis/penyanyi/kumpulan kegemaran anda dengan membeli CD/nada dering/'caller ringtone' agar mereka dapat terus berkarya.

Ahad, 13 Julai 2014

Kord Gitar 'Teman Bintang' - Masya Ceria Popstar 2

Tengok tak Ceria Popstar 2? Saya tengok pun sebenarnya secara kebetulan. Tetapi, dari minggu ke minggu terus jadi peminat setia sebab nak tonton aksi gadis manis berbakat bernama Masha ni. Merdu suaranya! Seperti yang diramal, Masha muncul Juara Ceria PopstarMusim Ke-2. Saya suka lagu baru Masha, 'Teman Bintang'. Bagi saya Masha berjaya menampilkan persembahan tanpa cela menerusi lagu ini. The best part is, sekali dengar, terus jatuh cinta! Tak tengok lagi? Tonton di sini -  Konsert Kemuncak Ceria Popstar 2: Masya - Teman Bintang

Kredit Imej: http://www.mstar.com.my

'Teman Bintang' - Masya (Easy Chords)
Lagu/ Lirik: Aiman
(P) 2014 Measat Broadcast Network Systems Sdn Bhd


Am E
Tetap dilangkah ini
Am E
Menemani hariku
F C
Menjadi sebuah cerita
Bm E
Yang tak akanku lupa


Am E
Apapun yang terjadi
Am E
Aku yakini nanti
F C
Inginku wujudkan mimpi
Bm E
Yang ingin aku raih


D G
Sandarkan diri ini
Am F
Dalam tujuan hati
Dm E
Mengiringi langkahku yang bererti


A F G C
Biarkan bintang menjadi teman
Dm Bm E
Di dalam mimpiku berkhayal
A Dm G C
Biarkan bintang menjadi teman
Dm F E
Jadikan malamku sempurna


DISCLAIMER: Lirik lagu di atas adalah hak cipta / hak milik pengarang, penggubah, artis dan label muzik yang berkenaan. Seluruh media - termasuk lirik, 'guitar chords' & klip video yang terdapat di blog ini hanyalah untuk keperluan promosi dan evaluasi. Sokong artis/penyanyi/kumpulan kegemaran anda dengan membeli CD/nada dering/'caller ringtone' agar mereka dapat terus berkarya.

Sabtu, 12 Julai 2014

Resepi Biskut Raya - Biskut Oreo Coklat Cip


Nak cuba tak biskut rangup dan yummy nih? Ini antara biskut kegemaran saya. Tak perlu tunggu raya. Buat untuk makan hari-hari biasa pun, cepat je balang biskut lengang! Drop cookies. Tak payah nak bentuk-bentuk atau terap. OK, ambil resepi ni :)

Resepi Biskut Oreo Coklat Cip

Bahan A
150g mentega
150g gula halus
1 biji telur
1 sudu teh esen vanila

Bahan B
180g tepung naik sendiri
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh baking soda
(Ayak, kemudian masukkan 1/2 sudu teh garam halus)

Bahan C
100g coklat putih (parut halus)
160g coklat cip
100g biskut oreo (boleh beli yang telah sedia dihancurkan/hancurkan sendiri)
80g cornflakes (kisar halus)

Cara-cara:
  1. Panaskan ketuhar 170 - 175 darjah celcius.
  2. Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telur dan pukul lagi hingga sekata. Kemudian, masukkan pula esen vanila. 
  3. Setelah adunan menjadi gebu dan warna bertukar pucat, masukkan Bahan B. Gaul rata.
  4. Masukkan parutan coklat putih, coklat cip, biskut oreo dan cornflakes. Gaul hingga semua bahan menjadi sekata.
  5. Ambil satu sudu teh adunan dan letakkan di atas dulang pembakar yang telah dilengser. Jarakkan sedikit kedudukan doh biskut kerana biskut akan mengembang.
  6. Bakar selama 12 - 15 minit (bergantung pada ketuhar masing-masing)
 Selamat Mencuba!

Sambal Lonte oh Sambal Lonte



Hidangan penjentik rasa untuk berbuka semalam - Sambal Lonte. Sebenarnya sambal lonte ni lebih kurang sama seperti sambal belacan, tetapi bawang, cili dan belacannya digoreng terlebih dahulu menggunakan sedikit minyak sehingga layu. Kemudian, barulah bahan-bahan tadi ditumbuk kasar. Perasakan dengan sedikit garam dan air asam limau. Siapppp!

Memandangkan satu rumah saya allergic pada belacan, setiap kali nak buat hidangan sebegini, belacannya saya gantikan dengan sedikit ikan bilis (juga digoreng bersama cili dan bawang). Untuk sambal lonte ni saya guna cili merah, cili hijau dan cili padi. Banyak mana? Agak-agak je, ikut citarasa :) Nak pedas berdesupppp, lebihkan cili api. Nak pedas manja-manja, lebihkan cili hijau, kurang cili api.


Resepi 'Shell' (Kelongsong) Tat untuk Tat Keju dan Tat Buah

Dulu saya suka sangat buat tat keju. Tak kiralah tat keju yang plain atau yang ada 'filling' blueberry. Sekarang ni dah tua,..malas nak buat semua tu. Tapi, hari ni nak kongsi resepi tart shells/crusts (kelongsong tat) yang biasa saya gunakan.

Kelongsong Tat


Bahan A

  • 200gm butter
  • 100gm gula aising
  • 1/4 sudu teh esen vanilla

Bahan B
  • 1 biji telur

Bahan C
  • 420gm tepung gandum
  • 1 sudu besar susu tepung

Cara - caranya:
  1. Putar Bahan A sehingga lembut. Masukkan Bahan B dan putar lagi sehingga gebu. Kemudian, masukkan C dan gaul sebati hingga menjadi doh. Rehatkan doh dalam peti sejuk selama 2 jam.
  2. Ambil sedikit adunan. Tekan adunan ke dalam acuan tart. Buang lebihan adunan supaya kelongsong terbentuk lebih kemas. Cucuk dasar kelongsong dengan garfu agar tidak menggelembung ketika dibakar. 
  3. Bakar pada 180 darjah celcius selama 15 - 20 minit atau hingga keperang-perangan.

Setelah siap dibakar, bolehlah diisi dengan 'filling' keju atau krim. Tetapi, pastikan kelongsong tat sudah betul-betul sejuk. Kelongsong tat ini boleh disediakan terlebih dahulu dan disimpan di dalam bekas kedap udara. Untuk tahan lebih lama, simpan di dalam peti sejuk.


Mari cuba buat Tat Badam Rasberi nih :)

Si Lemah, Si Kuat atau Si Bijak?


Weak people revenge,
strong people forgive,
intelligent people ignore.


Si Lemah - Sentiasa rasa ditindas. Melihat setiap perkara buruk yang menimpa diri sebagai penganiayaan terhadapnya. Cara untuk memuaskan hati adalah dengan membalas dendam.

Si Kuat - Tabah. Musibah yang menimpa mematangkan diri. Bersedia memaafkan tetapi luka lama akan meninggalkan parut di hati.

Si Bijak - Berfikiran Terbuka. Apa sahaja baik buruk yang terjadi diterima secara optimis. Kekangan yang menjatuhkan semangat dan keyakinan diri hanya dipandang enteng. Terus mencari peluang untuk meneruskan hidup.


Hurmmm, rasa-rasanya kalian tergolong dalam kategori yang mana satu? Tiga-tiga sekali boleh ke?

Jumaat, 11 Julai 2014

Corner Rounder Punch


'Corner rounder punch' sangat penting dalam seni kraf kertas terutama sekali dalam pembuatan kad. Fungsi 'punch' ini adalah untuk membuat kemasan melengkung pada hujung kertas/kad/projek kraf. Jadi, akan ada kelainan pada bahagian hujung kertas. Nampak lebih cantik dan tak tipikal :)

Sebenarnya 'corner rounder punch' didatangkan dalam pelbagai saiz. Apa yang saya maksudkan dengan saiz di sini bukanlah saiz alat 'punch' tersebut, sebaliknya saiz potongan/lengkungan yang dibuat. Saya hanya mempunyai dua jenis 'corner punch', satu bersaiz kecil (S) dan satu lagi bersaiz (L). Nampak tak perbezaan saiz kedua-dua lengkungan pada jalur kertas di atas?

Sekiranya kalian baru nak berjinak-jinak dengan pembuatan kad ucapan, scrap book atau seni kraf kertas yang lain, saya cadangkan beli satu dahulu yang saiznya tidak terlalu besar dan tidak terlalu kecil. Pada peringkat awal, tidak perlu beli sampai dua tiga jenis 'corner rounder punch' kerana kita boleh peruntukkan bajet untuk beli peralatan kraf yang lain. 

Harga sebuah 'punch' seperti dalam gambar di atas sekitar RM15 - RM20.


Kord Gitar 'What About Now' - Chris Daughtry

Ini lagu favourite Bott. Selalu dengar berdendang-dendang ringtone dia. Tiba-tiba pula rasa macam nak belajar main lagu ni!

Chris Daughtry - What About Now (Easy Chords)

(Intro)
Am Em

Am
Shadows fill an empty heart
Em
As love is fading,
Am
From all the things that we are
Em
But are not saying.
Am
Can we see beyond the scars
Em D
And make it to the dawn?


Am
Change the colors of the sky.
Em
And open up to
Am
The ways you made me feel alive,
Em
The ways I loved you.
Am
For all the things that never died,
Em D
To make it through the night,
F
Love will find you.

(Chorus)
C
What about now?
Am
What about today?
F Dm
What if you’re making me all that I was meant to be?
C Am
What if our love never went away?
F Dm
What if it’s lost behind words we could never find?
C F
Baby, before it’s too late,
Am Em
What about now?


Am
The sun is breaking in your eyes
Em
To start a new day.
Am
This broken heart can still survive
Em
With a touch of your grace.
Am
Shadows fade into the light.
Em D
I am by your side,
F
Where love will find you.


Ulang (Chorus)


Dm
What about now?
Am
Now that we’re here,
C
Now that we’ve come this far,
E
Just hold on.

Dm Am
There is nothing to fear,
F
For I am right be-side you.
Dm
For all my life,
Am
I am yours.


DISCLAIMER: Lirik lagu di atas adalah hak cipta / hak milik pengarang, penggubah, artis dan label muzik yang berkenaan. Seluruh media - termasuk lirik, 'guitar chords' & klip video yang terdapat di blog ini hanyalah untuk keperluan promosi dan evaluasi. Sokong artis/penyanyi/kumpulan kegemaran anda dengan membeli CD/nada dering/'caller ringtone' agar mereka dapat terus berkarya.



Khamis, 10 Julai 2014

Makaroni Goreng Mudah

Malam tadi, balik kelas sekitar 10.30 malam. Perut rasa lapar la pulak. Nak keluar cari food, malas. Lagipun dah lewat. Selongkar-selongkar barang dapur, tengok apa yang boleh prepare dalam masa yang singkat dan mengenyangkan.

Well, inilah Makaroni Goreng Mudah dari dapur FAMF Tower :)


Resepi Macaroni Goreng Mudah

Bahan-bahan yang diperlukan:
  • 300 - 350g macaroni (direbus hingga masak, tuskan). Asingkan 1 cawan air rebusan makaroni.
  • 5 siung bawang putih (hiris nipis)
  • halia - sebesar ibu jari (hiris memanjang)
  • 3 ketul bahagian dada ayam (potong kecil-kecil)
  • 2 sudu besar cili giling
  • 2 kiub pes tomyam
  • 1 biji tomato (potong dadu)
  • 1/2 batang lobak merah (potong dadu)
  • 3 sudu besar minyak masak
  • garam secukup rasa

Cara-cara:
  • Panaskan kuali. Masukkan minyak. Tumis bawang putih dan halia.
  • Kemudian, masukkan cili giling dan biarkan sehingga cili garing.
  • Masukkan kiub pes tomyam. (Pecah-pecahkan supaya menjadi serbuk jika perlu). Tuang air rebusan makaroni tadi. Masukkan lobak merah dan ayam. Biarkan seketika hingga ayam masak. Kemudian, masukkan tomato.
  • Akhir sekali, bolehlah dimasukkan makaroninya dan gaul sekata. Perasakan dengan garam ikut citarasa.
  • Sedia untuk dimakan ;)

*Tak sempat nak garnish atau letak greens,..dah lapar!

Hadiah Top Commentators GA by Shikin@Nazeck Dah Sampai!!!

MODE: Senyum lebar sampai ke telinga! Last month saya joined GA yang dianjurkan oleh Sis Shikin. Alhamdulillah, berjaya menjadi salah seorang daripada Top Commentators dan menang hadiah yang ditawarkan. Rezeki Ramadhan gitu! Puyalah excited sebab ini kali pertama saya menang GA. Sebelum ni berpeluang dapat hadiah penyertaan je.

So, malam tadi checked letter box,..hadiah dah sampai!! Yeayyy! Thanks so much, Shikin. Lebih teruja sebab dengan surat, pasti ada setem sekali kan?! Hee,..dapat hadiah dan setem baru untuk tambah koleksi.

KWhite38 collagen& Shiseido Masks

Saya memang suka bertenggek di blog Shikin. Suka baca coretan-coretan hariannya. Shikin ni ramah, rajin blogwalking dan selalu tinggal komen-komen menarik di blog. Singgahlah ke blog Dr. Shikin, ye!

Again, terima kasih banyak-banyak, Shikin.

Jom join 'Setulus Kasih Ibu' Contest by Dr. Shikin. GA ni masih berlangsung!

Rabu, 9 Julai 2014

Bergedel @ Pergedel Tuna untuk Iftar

Dua tiga hari ni kerja saya asyik mengepal, membentuk bulat-bulat, meleper-leper. Kelmarin buat kuih kasturi, kali ni buat bergedel tuna pula! Resepi Bergedil Tuna sangat mudah. Adun semua bahan-bahan sekali. Then, sambil layan blues @ layan jiwang, kepal-kepallah bergedel satu persatu mengikut saiz yang dikehendaki. Pejam mata pun boleh siap ;)

Istimewanya bergedel tuna ni adalah pada rasa sitrusnya sebab kita guna sedikit jus lemon. Lemon and tuna can never go wrong hehehe...

Bergedel Tuna - Rupa sebelum masuk kuali.
Untuk resepi, sila ke entri saya di sini :)




Aktiviti Go Green with The Kids

Jumaat lepas, untuk kelas BM, murid-murid Tahun 3 belajar tentang alam sekitar. Mereka belajar konsep sayangi alam sekitar dan tindakan-tindakan mudah yang boleh dilakukan dalam kehidupan seharian untuk pelihara kesejahteraan bumi. Basically, amalan Go Green! bukan sesuatu yang baru dalam kelas saya. The kids sudah dibiasakan untuk:
  1. Guna semula kertas terpakai sebagai rough papers (untuk conteng jalan kerja Matematik atau buat rangka karangan).
  2. Tidak buang beg plastik sebaliknya simpan dalam kotak khas supaya boleh digunakan semula. (Anak-anak didik saya especially yang kecil-kecil, datang tuisyen macam pergi piknik! Bawa bekal dan jajan segala! So, masing-masing dah terbiasa. Sampah buang dalam tong sampah. Beg plastik masuk kotak. Nanti bila cikgunya rajin, cikgu akan lipat plastik-plastik tu supaya kemas.)
  3. Tin aluminium dan botol jus/air mineral dimasukkan ke tong kitar semula yang disediakan.

Selanjutnya, kami buat poster mini. Hanya perlukan:
  • Kertas kosong (guna kertas terpakai tau!)
  • Pensel warna
  • Ink Pad Hijau

The kids lukis sendiri batang pokok, akar dan ranting pada kertas . Kemudian, menggunakan cap jari dan ink pad hijau, mereka akan buat daun-daun pada pokok. Oh, jangan lupa sediakan wet tissues untuk aktiviti ini. Kalau tak, ada yang balik dengan muka yang penuh kesan cap jari :) Nak tengok hasilnya?

Finger prints tree. Cantik kan?

Selasa, 8 Julai 2014

Tempahan 'Goodbye Card'

Ada tempahan farewell card. Ya Allah, dalam banyak-banyak kad, saya rasa inilah yang paling seksa saya buat! Bukannya apa. Kebetulan semalam saya dehydrated. Tak cukup tidur pulak tu. So, creative department dalam kepala saya ni jadi tandus idea. Semua yang saya buat serba tak jadi. Potong kertas senget! Tampal kertas comot! Masak jugalah nak siapkan sekeping kad. Akhirnya, setelah berhempas pulas dalam erti kata yang sebenar, siap juga. Alhamdulillah!

 
Goodbye Card
Ini personalised card. Ada nama si penerima dan jabatannya. Memandangkan kad belum lagi sampai ke tangan tuannya (masih diedarkan untuk ditandatangan oleh rakan sejawat), saya 'comot-comotkan' bahagian awan dan payung terjun tu. Bimbang pula kalau-kalau tuannya ternampak kad ni. Nanti jadi tak suprise pula :)



Kuih Kasturi untuk Moreh

Beberapa hari lepas dah buat inti kuih kasturi ni. Teringin nak makan.  Once inti dah pekat dan sejuk, terus masuk freezer. Tak jadi nak goreng sebab makanan banyak sangat. Hari ni tahap kerajinan tu tinggi sikit. So, saya bertapalah kat dapur, bentuk inti kacang jadi bulat-bulat sampai habis. Kemudian, goreng sedikit untuk moreh kat rumah :) Selebihnya, saya goreng separuh masak untuk didinginbekukan.


Kuih kasturi ni saya buat tak manis sangat. Jadi, Cekebon bolehlah makan banyak sikit.  Nak resepi? Rasanya saya pernah tulis entri mengenai kuih ni dulu. Cuba tengok di sini --> Kuih Kasturi untuk Minum Petang

Isnin, 7 Julai 2014

Segmen | Salam Aidilfitri bersama irrayyan.com

Nak dapat kad raya tak? Mari kita join segmen di IRRAYAN.COM ni. Sambil-sambil tu bolehlah kita hidupkan kembali budaya memberi dan menerima kad raya :) OK, jangan buang masa. Klik banner di bawah dengan segera!


Tempoh penyertaan adalah dari 11.00 malam ini (6/7/2014) hingga 11.00 malam lusa (8/7/2014).  


Doa Agar Mudah Tidur (Buat yang Mengalami Kesukaran untuk Lelapkan Mata)

Saya dan masalah sukar tidur memang dah sinonim sangat! Salah satu sebabnya, penyakit hyperthyroid yang saya alami memang buat mata ni susah nak lelap. Lagi satu, dari kecik memang suka 'stay-up' - rasa seronok masa panjang! Sekarang ni, orang lain dah lena dibuai mimpi, saya terkial-kial seorang diri. So, inilah sepotong doa yang sangat sesuai untuk spesies burung hantu seperti saya. 


Tafsiran Ayat:
“Ya Allah, telah lenyap segala bintang dan telah lelap semua mata sedangkan Engkau Sentiasa Hidup Lagi Berdiri, tidak mendatangi / mengenai Engkau mengantuk dan lena, wahai Tuhan Yang Hidup Lagi Berdiri, tenangkanlah malamku dan lelapkanlah mataku.”


Ahad, 6 Julai 2014

Tips Berguna - Cara untuk Bahagi Dua Sukatan Resepi yang Menggunakan Cawan dan Sudu

Hmmm,..sekarang ni mesti dah ada yang mula buat biskut raya. Cuba resepi ini,..cuba resepi itu. Bagi yang nak cuba resepi baru, jangan terus buat satu adunan. Mana tahu kalau tak menjadi,..bantat ke,...rasa tak sedap ke,..atau adalah yang tidak kena, tidaklah kita membazir bahan-bahan kita.

Apa yang saya nak kongsikan hari ini ialah panduan berguna untuk bahagi dua (setengah) resepi yang menggunakan sukatan cawan dan sudu. Kalau ikut gram, senang je kita nak kira, kan. Tetapi, macam mana nak bahagikan 1/3 cawan tepung? Rujuk rajah di bawah ye.


Semoga jadual ini dapat membantu! :)



Kord Gitar Selamaku Bernafas - Syamkamarul (OST Bila Hati Berbicara)

Kord gitar ni bukan saya yang buat. Yang ini courtesy 'masterji' saya yang tidak lupa untuk emel saya lagu-lagu mudah untuk saya belajar main pada hujung minggu.

Lagu ni best!!!!

Easy Guitar Chords 'Selamaku Bernafas' - Syamkamarul (OST Bila Hati Berbicara)

(Intro)
C G F Em D

Am Dm E Am G
Selagi jantungku berdetak di dalam tubuh
F C Dm E
Aku kan menjaga cintamu di dalam hatiku
Am Dm E Am G
Selama bintang selalu ada di malam-malammu
F C Dm E
Aku kan menjadi cahaya di dalam gelapmu

(Chorus)
C F G
Andai dia tak bisa denganku
Am G F Dm
Aku relakan hidupku tanpa cinta,
F G
Seumur hidupku
C F G
Tuhan ku harap sekali saja
E Am Dm
Aku bisa mencintai dan dicintai,
F G
Seumur hidupku

F Dm
Dan ku berjanji
F E Em
Seperti mentari yang menemani hari
F Dm
Dan ku pastikan
F E
Hidupmu tak akan pernah menangis kernaku

DISCLAIMER: Lirik lagu di atas adalah hak cipta / hak milik pengarang, penggubah, artis dan label muzik yang berkenaan. Seluruh media - termasuk lirik, 'guitar chords' & klip video yang terdapat di blog ini hanyalah untuk keperluan promosi dan evaluasi. Sokong artis/penyanyi/kumpulan kegemaran anda dengan membeli CD/nada dering/'caller ringtone' agar mereka dapat terus berkarya.


Sabtu, 5 Julai 2014

Aktiviti Before Sahur - Azam Ramadhan Si Farrah

Pagi ni bangun terlebih awal untuk sahur. So, sambil kelip-kelip mata tunggu time sahur, saya siapkan scrap page saya. Dah tiga suku siap sebenarnya, alih-alih saya biarkan terbengkalai. Sibuk puasa lah kononnya!


This scrap page is all about my Ramadhan routines & aims :) Semoga Ramadhan tahun ini lebih sempurna dan bermakna buat kita semua. Aminnnn.

'Setulus Kasih Ibu' Contest by Dr. Shikin

Masih sempat lagi untuk join GA ini kerana tarikh tutupnya dilanjutkan. Cepat! Klik banner di bawah ye.

 photo PicsArt_1399658091312_20140510_015633_zps327cecf4.jpg


~ Ucapan Hari Ibu ~

"Eyy, along ngan ibu ni samalah!"  ~Uje

"Oh My God! Along ngan ibu ni memang confirm anak beranak! Copy paste! ~Cekengah

"F, you sounded like your mother." ~Bott


Dearest Cekebon (panggilan manja untuk ibu saya),

Along tidak akan pernah jemu dengan kata-kata usikan sebegitu. Indeed, I'm very proud to 'inherit' so many things from you. Semakin hari (semakin Along tua hehehe...), Along sedar, banyak tentang ibu yang ada dalam diri Along. I am grateful for that. Terima kasih atas didikan, asuhan, sokongan tidak berbelah bagi dan bimbingan tanpa kenal erti jemu. Maaf atas kesukaran, kebimbangan dan air mata yang tumpah dek kerana kekhilafan Along. I will always cherish and treasure our moments together. Detik suka kita. Saat sedih kita. Time kita berdua kena 'sound' dengan adik-adik sebab jadi partner-in-crime buat kerja-kerja bodoh ;)

Ibu jauh dari sempurna, tapi ibu yang TERBAIK untuk ALONG. Sekiranya Along diberi pilihan untuk memilih seorang ibu (as you always said bila marah kitorang, "Pergi cari ibu lain! Ibu nak pencen!")
...I will still choose you!

Semoga Allah akan beri Along peluang untuk terus berbakti pada ibu. Selamat Hari Ibu, Cekebon! Love you so much!

'Selamat Hari Ibu' juga ditujukan buat Shikin dan semua ibu, mama, ummi, mak, mummy :)


Album untuk Scrapbook @ Scrap Pages

Dah lama blog ni tak ada entri kraf. Sejak masuk bulan puasa ni, memang bilik kraf saya hening & terabai. Baru hari ni, sementara nak menunggu sahur baru sempat nak jenguk. Kemas sikit-sikit apa yang patut. Beberapa hari sebelum Ramadhan saya ada shopping barang-barang dan peralatan nak buat kraf. Benda-benda tu masih ada dalam plastik lagi :) 

Hmm,..antara stok baru yang buat saya tersenyum ialah Album DIY ni. Sangat sesuai untuk masukkan scrap pages yang saya dah buat. Bahagian dalam album macam clear holder tetapi saiznya lebih besar. Tak perlu susah-susah nak pergi bind scrap pages. Dah siap, masukkan je dalam album ni.

DIY Album - Saya berkenan dengan 'design' & warnanya :)
Dah ada scrap album baru, semakin berkobar-kobarlah semangat nak buat scrap page. Ada 1 scrap page yang saya hasilkan sempena Ramadhan. Haa,...page itulah yang bakal rasmikan album ini nanti.

Khamis, 3 Julai 2014

Resepi Sihat - Peria Katak Tumis Mudah

Saya memang suka peria katak. Selalunya akan buat jus peria katak dengan epal hijau atau lobak merah. Kadang-kadang je masak sebagai hidangan. Itupun saya makan seorang. Sebab kat rumah ni saya seorang je yang makan peria. Yang lain semua akan menyeringai buat muka pahit the moment saya mentioned 'peria'. Bott & Cekengah lagilah,..paksa minum air peria untuk kesihatan pun liat!

Resepi di bawah ni senang untuk disediakan. Cubalah! Menu sihat, rasa lazat!
Peria Katak Tumis
Bahan-bahan:
  • Beberapa biji peria katak (bersihkan, buang biji dan potong)
  • 3-5 batang cili kering (potong dua)
  • 3 siung bawang putih (cincang halus)
  • 2 sudu besar minyak zaitun/minyak canola/minyak bunga matahari
  • beberapa tangkai daun kari

Langkah-langkah:
  1. Panaskan minyak, tumis bawang putih. Kemudian, masukkan daun kari dan cili kering. Tumis sehingga daun kari garing dan naik bau.
  2. Masukkan peria, renjiskan dengan sedikit air untuk melembutkan teksturnya. Biarkan selama beberapa minit. Siapppp!
 Selain resepi ini, boleh cuba  Resepi Peria Goreng Berempah. Atau amalkan minum jus peria untuk kawal kandungan gula dalam darah.


Rabu, 2 Julai 2014

Andai Hari Ini Asaku Mati,..



Setiap perancangan Allah adalah yang TERBAIK untuk kita, malah jauh lebih baik daripada impian-impian kita.


Selasa, 1 Julai 2014

Semoga Semuanya Dipermudahkan,..

Hari ni hari pertama untuk saya kerja di bulan puasa. Hehehe kelas saya memang mula pada hari Selasa (so, tiada Monday blues untuk saya). Dah dua hari puasa relaks2 di rumah, harapnya hari ni saya kuat & larat untuk lunaskan tanggungjawab harian. Bukan apa, saya alah sedikit dengan cuaca panas terik sekarang. Badan cepat dehydrate, kepala pun mulalah pening-pening.

Alangkah baiknya kalau dapat bobok macam si Yuri nih :) hehehe mood malas kerja dah sampai!

Semoga semuanya dipermudahkan oleh Allah. Amin.
Oh, sebelum tu,..jangan lupa untuk baca doa di bawah ni.

Doa 3 Ramadhan
Yaa Allah! Berikanlah aku rezeki akal dan kewaspadaan dan jauhkanlah aku dari kebodohan dan kesesatan. Sediakanlah bahagian untukku dari segala kebaikan yang KAU turunkan, demi kemurahan-MU, Wahai dzat Yang Maha Dermawan dari semua dermawan!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...