728 x 90

Jumaat, 30 September 2016

Apa itu Cold Brew Coffee

Pernah cuba cold brew coffee?


Ini percubaan pertama saya. Selama ini, setiap kali nak buat cold brew, saya akan fikir dua tiga kali. Kononnya malas nak menunggulah, kena ada kesabaran tinggilah. Hahahah hendak seribu daya kan,...OK, sebelum itu, mari kita study sedikit apa itu cold brew coffee dan mengapa proses brew yang ini berbeza dengan hot brew coffee.

Kebiasaannya, apabila kita hendak bancuh/brew coffee, kita akan guna air panas kan? Ini kita panggil hot brew. Haba panas yang kena pada serbuk kopi akan keluarkan minyak pada serbuk kopi tersebut. Dari situlah datangnya rasa pahit-pahit kopi. Sifatnya akan jadi berasid. Jadi, itulah sebabnya sesetengah orang alah pada kopi sebab tak tahan dengan keasidannya.

Cold brew coffee berbeza kerana kopi dibrew dengan menggunakan air sejuk atau air pada suhu bilik. Tetapi, nak sediakan kopi cold brew ambil masa lebih kurang satu hari satu malam! Kita brew kopi dalam tempoh 12 - 24 jam. Maknanya, kalau tiba-tiba rasa teringin cold brew coffee, bertindak segera rendam kopi hari ini supaya dapat minum esok ;)

Khamis, 29 September 2016

Resepi Terung Telur Asin

Di rumah saya, terung selalu jadi menu utama. Terung masak berlada, pajeri terung, sandwic terung,..dan macam-macam lagi. Sebelum ini saya pernah kongsi beberapa resepi menggunakan terung:

Kali ini, satu lagi olahan resepi berasaskan terung - Terung Telur Asin.

Rabu, 28 September 2016

Kord Jaga-Jaga - Amira Othman (OST Abang Bomba, I Love You)

Lagu terbaru Amira Othman yang jadi OST Abang Bomba, I Love You ni dah mula dapat sambutan. Sana-sini dengar orang nyanyi dan dok layan video klipnya di Youtube. Memang 'memancing telinga', sedap didengar :)

Untuk Senarai Kord Gitar yang lain, boleh klik di sini.
Dapatkan gitar dan aksesori muzik anda dengan harga terbaik di LAZADA.
Klik imej di atas

Kord Jaga-Jaga - Amira Othman (Easy Guitar Chords)
OST Abang Bomba, I Love You

(Intro)
Dm E Am A

Dm
Pabila mengungkap kata cinta
G C
Manis bicara oh semanis gula
F Dm
Lidah lelaki harus waspada
E A
Lihat baik buruknya

Isnin, 26 September 2016

Raikan Hari Kopi Sedunia dengan Nescafe Barista

Siapa coffee addict di sini? Any coffee lover? Hantu kopi? Tak boleh langsung jumpa kopi? Tak semangat mulakan hari selagi tak teguk kopi? Kita geng! Saya tak sedar sejak bila saya suka minum kopi. Tetapi, di rumah ni, kopi dan saya macam dah share satu nama ;) Walaupun pada hakikatnya saya tak boleh minum kopi sangat sebab sifatnya yang berasid tu tak sesuai untuk diet harian saya heheheh normally lepas minum kopi baru pura-pura menyesal.

I love everything about coffee. Dari pokoknya, coffee beans, cara biji kopi diproses, dibakar, dipanggang, ditambah perasa, sehinggalah ke cara kopi disediakan dan aromanya. Robusta,..Arabica,..dua-dua saya suka! In fact, sekarang ni saya sibuk bereksperimen campurkan kedua-duanya. Kononnya nak hasilkan campuran kopi sendiri yang kaww ikut tekak.

Sabtu, 17 September 2016

My Playful Saturday


Assalamu'alaikum,
I am away from the tower for a few weeks (or maybe month/s). Ada major commitments yang perlu diselesaikan. So, will not be able to blog for quite some time. Entri-entri sepanjang tempoh ini adalah scheduled and auto published.

Insya-Allah, we'll catch up later. Bila-bila sempat, saya akan singgah blog, jejak kasih dengan kalian. Till then, take care. In case you need to reach me, kindly drop a note at faidamf[at]gmail.com. ~Farrah, 3 September 2016
-----------------------------------

Assalamu'alaikum.
Selamat berhujung minggu.
Bersiaran dari tempat baru.
Dua tiga minggu ini saya sibuk dengan urusan luar.
Pada masa yang sama sibuk menyesuaikan diri dengan tempat baru.
Tetapi, saya masih berulang-alik.
Belum sepenuhnya tukar 'mukim' ;)

Dua tiga minggu ini jugalah saya hanya sempat intai-intai blog.
Seperti yang saya maklumkan sebelum ini, dengan tugas dan komitmen saya sekarang,
agak sukar nak luangkan masa berblogging.
My new life is totally NEW!
Banyak benda yang perlu dikejar.
Macam-macam perkara asing yang saya perlu cope.

Jumaat, 16 September 2016

Sisaku - Akim and The Magistret (Easy Guitar Chords)

[Scheduled]Still away. Will visit you soon.

Satu lagi lagu Akim and The Magistret yang saya suka. Tetapi ini bukan lagu slow ye. This one elemen rocknya lebih sedikit :) Lirik pun best!

Untuk Senarai Kord Gitar yang lain, boleh klik di sini.
Dapatkan gitar dan aksesori muzik anda dengan harga terbaik di LAZADA.

Kord Gitar dan Lirik Sisaku - Akim and The Magistret

(Intro)
Em Am D G C B7

Em
Berlari dengan bayang
Am
Yang tidak pernah hilang
D G
Telah hanyut dalam hati
C B7
Tak tergenggam tanganmu

Em
Tinggi ku angkat kamu
Am
Terbayang menyusur masa
D G
Bertahan dan menantikan
C B7
Untuk mengubah semua

Khamis, 15 September 2016

Jeruk Rambutan Asam Boi



Assalamu'alaikum,
I am away from the tower for a few weeks (or maybe month/s). Ada major commitments yang perlu diselesaikan. So, will not be able to blog for quite some time. Entri-entri sepanjang tempoh ini adalah scheduled and auto published.

Insya-Allah, we'll catch up later. Bila-bila sempat, saya akan singgah blog, jejak kasih dengan kalian. Till then, take care. In case you need to reach me, kindly drop a note at faidamf[at]gmail.com. ~Farrah, 3 September 2016
-----------------------------------

[Scheduled Post]
Baru-baru ni, dapat banyak buah rambutan. Sampai tak termakan. Dek kerana selalu jamu mata tengok sana-sini orang pos tentang jeruk rambutan asam boi ini, tiba-tiba pula tekak rasa teringin nak buat. Ada banyak version resepi jeruk rambutan. Ada yang kena masak, tambah gula tambah garam tetapi saya buat yang paling mudah.

Bahan-bahan yang diperlukan:
  • Rambutan (dikopek kulit)
  • Hirisan cili api
  • Asam boi biji (boleh guna sama ada asam boi yang putih atau merah)
  • Perahan jus limau nipis/limau kasturi secukupnya

Ahad, 11 September 2016

Tutorial Kad Ucapan Istimewa


Assalamu'alaikum,
I am away from the tower for a few weeks (or maybe month/s). Ada major commitments yang perlu diselesaikan. So, will not be able to blog for quite some time. Entri-entri sepanjang tempoh ini adalah scheduled and auto published.

Insya-Allah, we'll catch up later. Bila-bila sempat, saya akan singgah blog, jejak kasih dengan kalian. Till then, take care. In case you need to reach me, kindly drop a note at faidamf[at]gmail.com. ~Farrah, 3 September 2016
-----------------------------------

Hari ini saya kongsi semula beberapa entri tutorial buat kad ucapan DIY. Jika ingin hasilkan DIY kad ucapan istimewa, bolehlah tengok jenis-jenis kad di bawah untuk dapatkan idea. Kebanyakannya tidak sukar, cuma kena teliti sedikit ketika nak membuatnya. Selamat mencuba!


Simple Explosion Card

Rabu, 7 September 2016

Kord Gitar Sakit - IamNEETA (Easy Chords)

Antara lagu teratas dalam playlist saya buat masa ini :)


Kord Gitar dan Lirik Lagu SAKIT - IamNEETA

Untuk Senarai Kord Gitar yang lain, boleh klik di sini.
Dapatkan gitar dan aksesori muzik anda dengan harga terbaik di LAZADA.

(Intro)
Am Dm G E
Am Dm G E


Am Dm
Sakit yang ku rasakan
G E
Mengaburi jiwa ini
Am Dm
Dendam yang kau berikan
E
Cukup di sini

Selasa, 6 September 2016

Resepi Ayam Masak Lada Hitam


Assalamu'alaikum,
I am away from the tower for a few weeks (or maybe month/s). Ada major commitments yang perlu diselesaikan. So, will not be able to blog for quite some time. Entri-entri sepanjang tempoh ini adalah scheduled and auto published.

Insya-Allah, we'll catch up later. Bila-bila sempat, saya akan singgah blog, jejak kasih dengan kalian. Till then, take care. In case you need to reach me, kindly drop a note at faidamf[at]gmail.com. ~Farrah, 3 September 2016
-----------------------------------

Ayam Masak Lada Hitam ini antara hidangan kegemaran yang saya selalu request pada Bott untuk masak. Sedappppp!!! Lagi-lagi kalau makan dengan nasi panas-panas dilawan pulak dengan telur dadar. Selalunya sebelum Bott hidangkan dish ni, saya masukkan potongan cili api untuk portion saya. Fuhhhh! Berasap terangkat dibuatnya! Ha,..jom tengok resepinya :)

Isnin, 5 September 2016

T.I.A.D.A



Assalamu'alaikum,
I am away from the tower for a few weeks (or maybe month/s). Ada major commitments yang perlu diselesaikan. So, will not be able to blog for quite some time. Jika ada entri pun, mungkin entri kraf, resepi atau chords yang scheduled and auto published.

Anyway, jangan segan silu lepak kat tower ni. 
Thanks in advance untuk setiap kunjungan dan komen yang bakal kalian tinggalkan sepanjang tempoh AWAY saya. Insya-Allah, we'll catch up later. Bila-bila sempat, saya akan singgah blog, jejak kasih dengan kalian. Till then, take care.

Psstt! Tolong doakan urusan-urusan saya dipermudah dan berjalan lancar. Moga saya selamat pergi dan kembali in one piece 😆

Jumaat, 2 September 2016

Saudara Bawa Bacang!

Baru-baru ini saya buat kuiz mengejut - Simpulan Bahasa dalam kelas BM Tahun 5. Anak-anak Tahun 5 saya agak lemah dalam peribahasa dan penjodoh bilangan. Jadi, selalulah dapat kuiz mengejut daripada saya =) Kali ini kuiz dalam bentuk bertulis. Saya bacakan soalan, mereka salin dan beri jawapan yang sesuai dalam masa yang telah ditetapkan. Nanti, dalam kelas akan datang, kami akan bincang sama-sama jawapannya.

Ini salah satu jawapan anak murid saya yang buat saya gelak mengekek-ngekek.

Khamis, 1 September 2016

Spectacular September

Selamat datang September!
Moga buku 2016 bab 9 ini akan catatkan semua yang baik-baik sahaja.


Sekarang ini macam-macam perkara berlaku di sekeliling kita. Ancaman penyakit, bencana alam, kemalangan, jenayah. Semoga kita semua dilindungi Allah. Aminnnnn. Terima kasih pada rakan-rakan blogger yang rajin berkunjung ke mari dan tinggal jejak. Maaf, saya memang sibuk belakangan ini. Baru masuk 1 September, tetapi planner untuk bulan ni dah sesak bertepek dengan appointments dan kerja-kerja. Jadi masih tidak punya kesempatan untuk membalas kunjungan dan komen kalian. Insya-Allah, apabila berjaya curi masa, saya singgah ye.

Have A Spectacular September!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...