728 x 90

Jumaat, 31 Mac 2017

Tutorial Kraf Kertas - DIY Watercolour Art

Hari ini saya nak tunjuk cara buat Watercolour DIY Decor. Haaa,...jangan risau. Jangan fikir berat-berat. DIY ini sangat mudah! Tidak perlu skill khusus, tak perlu pergi kelas watercolour art. Ala ala DIY ceneke-lah kiranya. Tapi, kalau hasilnya cantik, apa salahnya kan?!

Apa yang diperlukan? Ini yang penting. 👇👇👇


Khamis, 30 Mac 2017

Sticker Book of Phrases | Foil Statement Pad

Antara bahan baru untuk stok kraf saya. Foiled Statement Pad dan Sticker Book of Phrases ni bukan sahaja sesuai untuk buat kad/scrapbook/projek kraf kertas, malah sangat sesuai untuk planner addicts hias planner. Boleh dapatkan di POPULAR. Tak silap saya harga Sticker Book of Phrases - RM7.90. Foiled Statement Pad tu mahal sedikit sebab ada banyak hiasan/sticker yang guna gold foil. Cantik memang cantik. 👍👍👍 Bling-bling berseri projek kita dibuatnya. Harga RM12.90. 


Bahagian dalam.
Cantik-cantik kan? 😃

Kalau berminat, cari di cawangan POPULAR terdekat. Semasa saya beli kedua-dua buku sticker ni, Popular IPC sedang buat Pre-renovation Sale. Jadi, rezeki dapat 30% diskaun. Yeayyyyyy!

Saya nak buat inspirational magnetic bookmark dengan stickers di atas.

Kemas kini:
Hasilnya lihat di sini.


Isnin, 27 Mac 2017

Terima Kasih Tertunggak - Ole-ole daripada Anies

Terima hadiah pemberian daripada Anies, pemilik blog Anies ❤ You sebenarnya sekitar bulan Februari yang lalu. Tetapi, memandangkan dua bulan belakangan ini kesempatan saya berblogging amat terhad, lambatlah entri penghargaan ini dapat diterbitkan.

Anies hantar ole-ole istimewa dari London. Tidak silap saya ole-ole ini kerana saya jadi salah seorang antara 20 pengomen terbanyak di blog Anies ❤ You sepanjang 2016.


Fridge magnet London yang cantik. Ada Big Ben, double decker bus dan National Gallery (rasanyalah,..), among the main attractions yang ada di Kota London. Suka sangat-sangat. Bertambahlah koleksi fridge magnet saya!

Terima kasih banyak-banyak, Anies! Domo arigato! Saya amat hargainya. Semoga ada rezeki Anies untuk travel lebih jauh lagi, banyak tempat lagi! Oh, jangan lupa baca kisah kembara London Anies dan kisah-kisah kembara yang lain di sini. Kisah bola pun ada! Anies ni fan bola tegar tau! 😆


Dalam Kenangan - Krisdayanti (OST Syurga Yang Tak Dirindukan 2) - Easy Chords

Lagu Dalam Kenangan nyanyian Krisdayanti ni antara lagu 'cinta dengar pertama'. Pertama kali dengar terus berkenan! Telinga suka, hati suka, kepala pun suka. Lagu Dalam Kenangan ialah OST untuk Syurga Yang Tak Dirindukan 2. Jadi, tengah in lah sekarang ni :)

Saya suka bahagian korusnya. Nyanyian Krisdayanti memang tidak perlu dipertikaikanlah. Feel habis. Memang 👍👍👍!!!

Kord / Kunci Gitar Dalam Kenangan - Krisdayanti (Easy Chords)
OST Syurga Yang Tak Dirindukan 2

Untuk Senarai Kord Gitar yang lain, boleh klik di sini.
Dapatkan gitar dan aksesori muzik anda dengan harga terbaik di LAZADA.


(Intro)
G

         G           C      D
Ingin ku sampaikan
    B7                  Em
Salam terakhir untukmu
                    Am
Sebelum ku tutup
    C             D
Cerita cinta ini

        G             C    D
Bila ku hanya kata
         B7                      Em
Denganmu bisa jadi kalimat
                   Am
menyusun semua
     C                   D
perjalanan cinta kita

Resepi Air Coklat Panas

Saya penggemar air coklat panas. Selalu minum malam-malam time cuaca sejuk atau ketika berjaga siapkan kerja.  Di bawah ini, resepi air coklat panas pekat kawww kegemaran saya.

Air coklat pekat dan lazatttt!

Resepi Air Coklat Panas | Resepi Air Koko Panas

Portion untuk 2 orang atau 1 mug besar untuk seorang 😆


Bahan-bahan yang diperlukan:
  • 1 1/2 cawan susu (Full Cream/Fresh Milk/Low Fat) - Jika mahu lebih sedap, gunakan susu full cream
  • 20 - 25 gram dark chocolate. Saya suka air coklat yang strong rasa kokonya. Jika kalian suka yang lebih manis, gunakan milk chocolate. Coklat apa? Terpulang. Ikut citarasa masing-masing. Saya guna Ghirardelli Dark Chocolate yang kandungan cocoanya 60%. Guna Beryl's pun sedappp!
  • 1 sudu teh serbuk koko
  • secubit garam

Rabu, 22 Mac 2017

Lazada Surprise Box Dah Macam Hadiah Fairy Godmother

Keterujaan saya nak terima Lazada Surprise Box turut dikongsi oleh M dan Bott. Saya siap tunjuk pada M, barang-barang yang diterima oleh rakan-rakan blogger lain yang dikongsi di Instagram.

"Kebanyakannya dapat barang make up dan handbag nih, Far," ulas M.

Huh?! Make up? Saya tak pakai make up! Alaaa,...nampak gayanya kasi kat Cekengah la nanti. Biar dia yang melaram. Nampak tak,.. sesi sia-sia meneka barang yang belum sampai ke tangan berlangsung dengan jayanya.

Kemudian, ternampak pula barang-barang yang blogger lelaki dapat. Saya tak ingat siapa, tetapi masa tu memang terlalu teruja. Dapat macam ni best! Spontaneously, terus laju je mulut tu cakap, "Biarlah aku dapat barang-barang macam blogger lelaki ni dapat!"

"Ada share aku tak?" M menangguk di air keruh sebab saya minta tolong dia tundakan deadline kerja-kerja saya.

"Tengoklah kalau ada barang untuk lelaki, aku kasik."

Isnin, 20 Mac 2017

Lazada Surprise Box yang Wowwww

Saya dapat e-mel daripada pihak Lazada (yang memaklumkan saya terpilih menerima Lazada Surprise Box) ketika saya di Kota B bersama M. Punyalah excited! Tak sabar-sabar nak balik KL. Siap buat alasan minta M postpone semua urusan saya dalam jangka masa terdekat sebab nak tunggu parcel Lazada, nak buat review dan entri Lazada...Hehehe mengada-ngadakan?! Jangan tiru macam saya! Saya ni kerja sendiri. Bolehlah ikut kepala hilang skru.

Agak lambat rezeki Lazada Surprise Box ini sampai ke tangan saya. Hari Isnin petang barulah berjaya mendakap kotak dengan erat dan penuh perasaan 😆  Gembira sangat! Teruja kuasa dua!


M sibuk tanya, apa benda Lazada Surprise Box? Si M sampai sekarang tak boleh nak comprehend bahagian hidup saya yang ber-blogging dan ber-affiliate ni hehehe. Saya pun jelaskan, pemberian Lazada Surprise Box adalah bersempena dengan hari ulang tahun kelahiran Lazada yang ke-5. Lazada turut adakan jualan besar-besaran - Lazada Birthday Sale yang bakal berlangsung pada 22 - 24 Mac 2017.

Resepi Overnight Oat - Strawberry and Peanut Butter

Assalamu'alaikum,

Selamat Hari Isnin! Selamat kembali bekerja dan mulakan minggu baru.

Saya cuti hari ni. Paksa diri untuk jengah tower sekejap. 
Lama terbiar sepi.


Hari ini nak kongsi satu resepi overnight oat (OO). Memang sekarang, saya lebih gemar makan OO untuk sarapan. Dulu-dulu, saya buat oat dengan air panas dan susu. Tabur kismis dan sedikit serbuk kayu manis. Sekarang, semua nak mudah, nak cepat,..jadi OO menjadi pilihan. Malam sebelum tidur, masukkan bahan-bahan dalam botol/bekas/mason jar,...esoknya bangun pagi, buka peti sejuk dah ada OO sedia untuk dimakan.

Resepi pertama OO yang ingin saya kongsi - Strawberry and Peanut Butter 


Selasa, 14 Mac 2017

Tempah Dryfit Shirt untuk Hadiah Birthday Cekengah

*This is a scheduled entry. I'm away until end of March.

Sebelum ini saya pernah kongsi pengalaman saya membuat personalised gift di Printcious. Ada magic mug untuk Bott dan photo jigsaw puzzles. Kali ini buat hadiah untuk Cekengah pula. Birthday Cekengah awal bulan Mac, tetapi hadiahnya saya dah tempah sejak hujung tahun lepas lagi. Bukan apa,..takut terlupa. Time flies very fast, right?

Apa hadiah yang sesuai untuk Cekengah? Well, adik saya yang seorang ini sedang sibuk dan gigih meneruskan fitness journeynya. Dalam keluarga kami, dialah si fitness addict hehehe Rajin workout, rajin sertai run, rajin pergi hiking, jogging. Sekarang ni, tengah dalam proses belajar untuk jadi certified trainer/coach. Yang lain-lain, especially kakaknya ni, hanya exercise guna minda, dalam imaginasi je ;)

Isnin, 13 Mac 2017

Resepi Airfryer - Ayam Goreng Rempah

*This is a scheduled entry. I'm away until end of March.

Assalamu'alaikum. Sabar,...sabar,..walaupun tajuk entrinya resepi airfryer, hidangan ayam goreng rempah ini boleh disediakan seperti biasa. Cuma bagi yang ada airfryer tu, gunalah airfryer. Insya-Allah dapat sediakan hidangan yang lebih sihat dan kurang minyak. Nak bakar dalam oven pun OK. Balut ayam dengan aluminium foil supaya isi ayam tidak jadi terlalu kering. Hasilnya memang wallllahhhhhhh! Yummy! Tak kisahlah cara masaknya bagaimana 😃

Ayam goreng rempah siappppp! Tak guna sebarang minyak tambahan. Hanya minyak pada ayam tu je :)

Ahad, 12 Mac 2017

Lazada Birthday Blogger Contest

Jom sertai ramai-ramai! Klik banner di atas :)

LAZADA bakal sambut birthday lagi! Bersempena dengan sambutan birthday anniversary LAZADA yang ke-5, akan berlangsung LAZADA Birthday Sale pada 22 - 24 Mac. Bukan itu sahaja, ada contest buat para blogger. Alang-alang saya tengah duduk menghadap komputer ni, cuba nasiblah untuk sertai contest ni. Mana tahu ada rezeki :)

Mengapa LAZADA?

LAZADA menjadi pilihan utama saya ketika membeli-belah secara online. Alhamdulillah, setakat ini saya tidak berdepan sebarang pengalaman buruk apabila membeli-belah di LAZADA. Saya dah pernah buat beberapa pembelian baik tempatan, mahupun yang produknya dari luar negara. Semuanya selamat sampai ke tangan saya tanpa cacat cela. Bukan itu sahaja, pengurusannya yang sistematik tak buat kepala pusing. Sebaik sahaja kita purchase, kita akan dapat notifications, dapat tahu progress tentang barang yang dibeli:- bila dihantar, bila dijangka sampai,..Senanglah nak keep track 'keberadaan' barang kita. 

Selain itu, apa yang best,  kita akan selalu 'dimanjakan' diskaun-diskaun hebat LAZADA! Saban bulan, ada sahaja promosi yang membuatkan pembelian kita lebih berbaloi. Bukan saya sahaja yang sikit-sikit klik LAZADA, ahli keluarga yang lain pun sama :)

Jumaat, 10 Mac 2017

Tolong Bom Hidayu Ayumie

*This is a scheduled entry. I'm away until end of March.

Dua tiga menjak ni, blog bukan keutamaan saya. Jadi memang terabai secara total. Sekali-sekala je masuk blog, approved comments dan balas mana yang mampu. Tapi, ada satu hari tu, terperanjat besar terima kunjungan Ayu a.k.a Hidayu Ayumie. Dua tiga kali datang, komennya membukit sehingga 135! Semput gak nak baca satu persatu. 😆

Sebahagian daripada 135 komen Ayu :)

Guitar Chords Mencinta Kamu - Drama Band (Easy Chords) OST Nahu Rindu

*This is a scheduled entry. I'm away until end of March.

Lagu Mencinta Kamu ni bagi saya memang best! Suka sangat dengar ulang ulang dan ulang! Tetapi, sebab saya di rumah nombor 2 dan si Kapok tinggal di rumah 'menemankan' Cekebon 😆, jarang saya ada masa nak petik gitar. Si Kapok pun gagah je tersadai atas guitar stand mengumpul habuk dan debu.

Baru-baru ni ada masa lapang, sempatlah belajar main lagu-lagu yang tengah in dan popular. Sekadar nak hiburkan hati sendiri. Layan lagu ni seround dua. Lagu ni rasanya dah pernah jadi OST beberapa drama yang ditayangkan di TV. Sekarang, tak silap saya, jadi OST untuk drama Nahu Rindu. Tak sempat nak follow drama-drama best dah sekarang. Kat sini, saya layan cerita FTV SCTV je. Janji ada bunyi bising temankan saya buat kerja.

Chords di bawah sebenarnya boleh dianggap senang. Nampak Fm jangan panik pulak! Kita mainlah Fm yang easy peasy.

Khamis, 9 Mac 2017

Bila Cekengah Craving,..

*This is a scheduled entry. I'm away until end of March.

Saya memang suka sangat dengan Marmite. Dari kecil suka makan Marmite atau Bouvril dengan bubur. Dap dap dap!!! Selain makan dengan bubur, kadang-kadang bila tekak teringin nak makan something different, saya buatlah spageti atau makaroni Marmite.

Nak dijadikan cerita, Cekengah bawa balik Bagel Crisps Marmite ni. Dia kalau tetiba datang fenomena craving, semua benda dia nampak dia akan beli. Dah makan itu ini, rasa guilty,..balik semuanya dia beri pada saya. Huhuhuh! Score!!!! Akakla yang untung!

Macam rupa keropok segera pun ada ;)

Isnin, 6 Mac 2017

Movie Night Party Theme (Part 2)

*This is a scheduled entry. I'm away until end of March.

Entry on party planning. Bahagian 1 di sini.

OK. Kita sambung tentang Movie Night Party Theme. Jika di Bahagian 1, dah cerita mengenai clapper board, bottled water dan candy packs, Bahagian 2 kita akan sambung dengan Popcorn Packs dan Photo Booth Props.

Popcorn Packs

Mana lengkap Movie Night tanpa popcorn kan? Disebabkan perancangan parti ini dibuat last minute (seperti yang diceritakan di Bahagian 1), saya tak sempat nak cari packaging yang sesuai untuk buat popcorn treat. Ada muffin cups, kecil sangat. Itu yang saya jadikan sebagai packaging candy packs.

So, for popcorn, saya hanya guna brown bags. Alaa,..beg kertas biasa yang orang guna untuk bungkus goreng-gorengan tuh! Satu pek hanya sekitar RM3 - RM4. Saya memang sentiasa ada stok brown bags ni di rumah. Selain daripada guna untuk pack food, boleh jadi item berguna waktu terdesak begini. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...