Selasa, Januari 31, 2012

Kerabu Mangga oh Kerabu Mangga

Dah lama aku buat kerabu ni tapi tak sempat nak update di blog. Barulah petang ni ada masa nak share resepi kerabu mangga mudah ini di sini. Selamat Buat Kerabu!


Bahan-bahan:
  • 4 biji mangga muda - hiris nipis memanjang (boleh guna 'peeler' khas)
  • 4 ulas bawang merah - hiris nipis
  • 5 biji cili api - hiris nipis atau tumbuk hingga hancur
  • 1 batang serai - hiris nipis
  • 1 sudu besar gula
  • 3 sudu besar sos ikan
  • 3 - 4 biji limau nipis - ambil jusnya
  • 3 - 4 sudu besar kacang tanah - goreng dan tumbuk kasar
  • Garam secukup rasa - tidak perlu terlalu banyak garam kerana sudah menggunakan sos ikan.

Cara-cara:
  1. Masukkan hirisan mangga, bawang merah, cili api dan serai ke dalam mangkuk sederhana besar.
  2. Kemudian masukkan gula, sos ikan dan jus limau nipis. Gaul sehingga semuanya sebati. Perasakan dengan garam jika kurang masin.
  3. Akhir sekali taburkan kacang tanah sebelum dihidangkan.

Sabtu, Januari 28, 2012

Dia Hamzah Perisai Nabi

Dua tiga hari ni aku dengar lagu-lagu dalam playlist Bott. Boleh layan jugaklah. Entah kenapa dah bosan dengan lagu-lagu yang aku ada. Terpikat pula dengan lagu nyanyian In-Team ni. Lirik best,lagunya mendayu + meruntun perasaan... The best part is -- ini salah satu cara mudah lagi santai untuk didik diri kita (+family especially anak-anak) tentang sirah Rasulullah (s.a.w) dan para sahabat.


Lirik Lagu Hamzah Asadullah - In Team

Kesedihan para mukminin,
Masih terpancar di pedang musyirikin,
Sedang darah para syuhada',
Masih merah di lantai sirah.

Ketamakan kepada harta,
Mungkin itu jadi puncanya,
Maka Allah menjadi murka,
Sehingga Nabi pun turut terluka,

Dalam ramai umat yang gugur,
Satu jasad tubuhnya hancur,
Kepiluan beratapan,
Menangisi satu kehilangan.

Dan setelah dikenal pasti,
Dia Hamzah perisai nabi,
Biar nyawa dikorbankan,
(jiwa raga dikorbankan)
Agar Islam tetap terselamat.

Di sebalik ketewasanmu,
Ada syurga sedang menunggu,
Tiap perintah mengandung hikmah,
Keingkaran kan mengundang padah.

Lailahaillallah,
huwa Saidina Hamzah asadullah.

Dikaulah perisai Rasulullah,
Berjuang berkorban demi Allah.

Sudahkah puas hatimu Hendon,
Dapat melapah hati dan jantung,
Terbalaskah dendam kesumat,
Yang sekian lama telah tersemat.

*Lagu ni dari album Allahu Rabbi, rasanya released tahun 2009. Kalau nak dengar, pandai-pandailah korang search ye :)

DISCLAIMER: Lirik lagu di atas adalah hak cipta / hak milik pengarang, penggubah, artis dan label muzik yang berkenaan. Seluruh media - termasuk lirik, 'guitar chords' & klip video yang terdapat di blog ini hanyalah untuk keperluan promosi dan evaluasi. Sokong artis/penyanyi/kumpulan kegemaran anda dengan membeli CD/nada dering/'caller ringtone' agar mereka dapat terus berkarya.

Rabu, Januari 18, 2012

Kerepek Ngaku @ Arrowhead Root Chips

Kali pertama aku makan ngaku chips ni (6-7 tahun lepas) semasa berkunjung ke rumah kenalan keluarga sempena Tahun Baru Cina. Terus jatuh cinta!! Kerepek ni hanya available time Chinese New Year sahaja. Jadi, setiap tahun aku akan usaha untuki cari ngaku chips ni. Harganya agak mahal (dalam RM10-15 sebalang) sebab nak buat kerepek ni agak remeh dan memenatkan. Nak makannya senangggggg sangat! Kruppp krappp kruppp kraaapppp....abis!

Tahun lepas, semasa shopping time-time Chinese New Year, aku nampak sikit punya ramai orang kerumun nak beli Arrowhead Roots. Kebanyakannya bangsa Cina lah. Sekali tengok macam bawang putih. Bila diteliti macam tekstur dan baunya macam sengkuang cina pun ada. Diorang nak buat apa ni? Sajalah aku gatal mulut tanya, arrowhead roots ni nak buat apa? 'Lu potong nipis-nipis kasi goreng macam keropok. Manyak sedapppp, dik!' Balas seorang nyonya yang sedang sibuk memilih tapi masih sempat layan pertanyaan aku.

"Ini ngaku ke, nyonya?"
"Betul, betul...kita panggil ngaku."

Oh, inilah rupanya ngaku 'favourite' ku sebelum jadi kerepek.

Credits to: The Cook's Thesaurus
Tahun ni, bila nampak ngaku dah mula available di pasaraya, aku belilah beberapa biji. Survey cara-cara nak buatnya di internet dan cuba buat dalam kuantiti yang kecil. Wallllaahhhhh! Alhamdulillah menjadi.

So, the following week, aku ke Tesco dan  jumpa ngaku lagi. Kebetulan time tu, ngaku tengah sale. Bayangkan sekilo harganya hanya RM1.98! Normally harganya dalam RM2.50 - RMM3.50 sekilo. Berplastik-plastik aku beli. Lagipun Faidz nak balik hujung minggu tu. Bolehlah bekalkan untuk adik dan adik ipar aku bawa balik rumah buat kunyah-kunyah.

Cara nak buat ngaku chips mudah sahaja (but a bit tiring!)

  1. Kupas kulit ngaku, cuci hingga bersih dan biarkan kering.
  2. Parut ngaku menjadi hirisan kecil dan nipis. Gaulkan dengan sedikit garam agar hirisan-hirisan ngaku tidak melekat antara satu sama lain.
  3. Panaskan minyak dalam kuali. (Minyak kena banyak tau...)
  4. Apabila minyak dah panas, masukkan hirisan-hirisan ngaku ke dalam kuali. Pastikan hirisan-hirisan tidak bertindan. Angkat dan toskan apabila ngaku bertukar warna menjadi keperang-perangan.
  5. Sejukkan seketika dan masukkan dalam balang kedap udara. Hati-hati stage ni paling 'bahaya',... ngaku chips might ended up dalam mulut sebelum sempat masuk dalam balang hahahah

Inilah hasilnya! Tattadaaaaaa!!